News
Rememoració de la Fira de Salàs de Pallars
Monday, 28 October, 2024 - 15:49Rememoració de la Fira de Salàs de Pallars
Una tradició que reviu any rere any
El Pallars Jussà és una terra plena d’història i tradicions, i una de les més destacades és la fira de bestiar de Salàs de Pallars. Aquesta fira, que es va mantenir activa fins als anys setanta, va ser durant segles un punt de trobada essencial per a la compra i venda de cavalls i mules, i va deixar una empremta inesborrable en l’arquitectura i la memòria del poble. Actualment, aquesta tradició es commemora cada novembre amb la Diada de Rememoració de la Fira, un esdeveniment que arriba a la seva 19a edició i que no només mira enrere amb nostàlgia, sinó que manté viva l’essència d’aquells dies amb activitats lúdiques i culturals per a totes les edats i reinventant-se introduint la trobada ibèrica de tracció animal moderna.
Un recorregut per la història de la fira
Salàs de Pallars va començar a celebrar fires ja al segle XIV, en una època en què aquestes eren molt més que un simple esdeveniment comercial. Eren moments en què les comunitats es trobaven, intercanviaven productes, signaven acords i reforçaven vincles socials. La fira de Salàs, però, va tenir un inici peculiar. Segons el que relaten Sisco Farràs i Jacinto Bonales a la Revista Garona Nogueres d’aquesta tardor dedicada a fires i mercats, aquesta fira va néixer a l'ombra d'un conflicte territorial entre el comte Arnau Roger II de Pallars i la vila de Tremp. El comte va crear la fira sense llicència reial, amb l’objectiu de competir amb el mercat de Tremp, prohibint als seus habitants que hi portessin aliments i fins i tot requisant els productes que es dirigien cap a aquesta vila. El seu objectiu era clar: convertir Salàs en un dels centres econòmics més importants del territori.
La fira va obtenir la legalització reial el 1380, de la mà del rei Pere el Cerimoniós, i, a partir de llavors, es va consolidar com un esdeveniment clau per a la ramaderia, especialment en la compra-venda de mules i cavalls. Salàs de Pallars es va convertir en un lloc de pas obligat per als ramaders de tot el país, que hi acudien per tractar amb els millors exemplars de bestiar, i també per als comerciants de vi i oli, que aprofitaven l’ocasió per distribuir els seus productes.
Les eres porxades i el llegat arquitectònic
Un dels elements més característics que la fira ha deixat com a herència són les eres porxades. Aquestes construccions, que es van aixecar als voltants dels camins d'accés a la vila, eren essencials per acollir els animals i els firaires. S’havien arribat a aplegar 3000 caps de bestiar a la vila. Durant els dies de fira, els espais porxats es transformaven en petites places públiques on s’exposava el bestiar i es negociaven les vendes. Aquestes eres no només complien una funció comercial, sinó també hostalera, oferint aixopluc i menjar als comerciants que venien de lluny. Les dones, sovint acompanyades d’un estol de cambreres, tenien un paper fonamental en aquests espais, cuinant plats tradicionals a base de productes dels horts locals com col i espinacs per acompanyar les carns de vedella i corder. |
Encara avui, moltes d’aquestes eres es poden veure a Salàs de Pallars, tot i que, amb el pas dels anys, s’han reconvertit en habitatges moderns, restaurants i espais culturals, mantenint així viva la memòria d’aquells dies de gran activitat. És aquest patrimoni arquitectònic únic que, juntament amb les cafès cantants on es feien actuacions de varietés per entretenir els firaires, forma part del llegat tangible d’una fira que va marcar el ritme de vida del poble durant 600 anys.
La Diada de Rememoració de la Fira
Tot i que la mecanització del camp i la industrialització van posar fi a la fira de Salàs a la dècada dels setanta, la seva empremta històrica ha perdurat. Des de l’any 2005, l’Ajuntament de Salàs organitza la Diada de Rememoració de la Fira el segon cap de setmana de novembre. Aquest esdeveniment busca recuperar l’essència de la fira original, però amb un to més festiu i cultural. És una oportunitat única per reviure una part de la història pallaresa.
Durant la diada, Salàs es transforma. La fira original de cavalls i mules ha donat pas a una festa on la mulassa simbòlica pren el protagonisme, i les antigues transaccions comercials es converteixen en espectacles teatrals que recreen l’ambient de les fires d’antany. Les antigues eres esdevenen escenaris per a exposicions i activitats culturals, i els carrers del poble s’omplen de vida amb paradetes d’artesania, productes locals i espectacles de música i dansa.
La fira, avui
En l’actualitat, la Diada de Rememoració no només és una mirada al passat, sinó també una celebració del present. Les noves generacions de pallaresos participen activament en aquesta festa, mantenint així viva la connexió amb els seus avantpassats. La diada és un moment de trobada per a les famílies.
Enguany el bestiar torna a ser un dels protagonistes amb les jornades tècniques i de recerca per a experts dins de la trobada ibèrica de tracció animal moderna on també es debat sobre la viabilitat de projectes i s’exposen experiències al voltant de tracció animal.
la diada conserva l’esperit de la fira tradicional, amb el seu caràcter obert i festiu. És un homenatge a un passat que va configurar la identitat de Salàs de Pallars i del Pallars Jussà, i que avui es manté viu gràcies a l’esforç col·lectiu del poble i les seves institucions.
Font: Revista Garona Noguers (núm. 8, tardor-hivern 2024)
Troba tota la programació de la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs de Pallars 2024 aquí