You are here

Què són els coralls cunnolites?

News

Què són els coralls cunnolites?

Els coralls cunnolites són unes formacions geològiques que tenen una història fascinant, i al Pallars Jussà n’hi trobem exemples espectaculars. Però, què són exactament? Són un tipus de corall solitari extint molt present en roques del Cretaci (fa entre 145 i 66 milions d’anys) quan el Pallars Jussà era un mar càlid i poc profund. En aquestes aigües, hi vivien uns organismes que s’assemblen als coralls actuals, però que en realitat pertanyien a un grup diferent. Aquests organismes s’anomenen cunnolites.

Els cunnolites formaven part d’esculls de corall semblants als que avui dia podem veure en algunes parts del món, com la Gran Barrera de Corall d’Austràlia. Al morir aquests coralls es van es van fossilitzar i van quedar atrapats en les roques calcàries. Així, les seves restes es van conservar i han arribat fins a nosaltres com a fòssils.

A diferència dels coralls colonials que formen grans esculls, aquests coralls vivien de manera individual. Solen tenir una base plana i una part superior bombada molt característica que els distingeix clarament.

T'animes a descobrir els secrets que amaguen els fòssils del Pallars Jussà?

El Pallars Jussà és un dels pocs llocs d’Europa on es poden observar aquestes formacions de cunnolites tan ben conservades. Les trobem principalment a la Serra de Carreu i en altres punts del Prepirineu. Aquestes formacions són molt valuoses per als geòlegs, perquè ens expliquen com era la vida a la Terra fa molts milions d’anys i com els continents i els oceans han anat canviant amb el temps.

Per això es molt important que no recolliu aquests fòssils, doncs un cop extret del seu lloc original es perd la valuosa informació científica que ens aporta. Us recordem que està prohibit recollir fòssils però observar-los en el seu emplaçament és tot un espectacle.

Per als que us agraden les excursions, visitar aquestes formacions és com viatjar en el temps, fins a un món submarí prehistòric. A més, són una part important del patrimoni natural del Geoparc Orígens i contribueixen a la seva riquesa geològica. Així que, la propera vegada que passegeu per aquestes muntanyes, penseu que esteu trepitjant terres que, en el passat, van ser fons marins plens de vida!