You are here

El ball del contrapàs de Tremp: una dansa tradicional que fa comunitat

News

El ball del contrapàs de Tremp: una dansa tradicional que fa comunitat

El ball del contrapàs és una dansa tradicional que es balla des del segle XIX i es considera l’antecedent de la sardana, per això està considerada un Bé Cultural d’Interès Local des de 2009

Et convidem a submergir-te en una de les tradicions més autèntiques del Pallars Jussà. Aquest ritual és molt més que un simple ball i se celebra per Sant Antoni Abat, el 17 de Gener (patró́ dels pagesos) a Tremp. A l'estiu també́ es balla contrapàs a Palau de Noguera i a d’altres poblacions catalanes

Un Ball amb Ànima rural


Tradicionalment, només els homes dedicats al món de la pagesia protagonitzen aquest ball. Entre 6 i 12 joves fadrins es convertiran davant teu en els protagonistes d'una cerimònia plena de significat.
A diferència de la resta contrapassos en què els dansaires es col·loquen en forma de rengle i donant-se les mans oscil·lant cap a l’esquerra i cap a la dreta i tornant al punt d'inici; a Tremp, aquesta dansa consisteix en fer una rotllana formada per fadrins on el de davant porta una teia amb la qual ha d'encendre la cua de l’últim fadrí́.

El ritual pas a pas
1. Inici sagrat: Presenciaràs la col·locació de la imatge de Sant Antoni Abat i la seva benedicció.
2. El Fadrí destacat: Un jove pagès serà l'encarregat d'obrir el ball. El veuràs realitzar reverències davant el Sant, agraint la collita anterior i demanant prosperitat per a la propera.
3. La dansa: Els balladors s'aniran afegint, agafats per la cintura, un darrere l'altre, al ritme de la música tradicional.

Algunes curiositats

Ritual de la Teia: El fadrí inicial marca el territori a la plaça amb una teia encesa.
La cua de paper: L'últim ballador porta una cua que ha de ser cremada, tot un repte ple de simbolisme.
Pausa per Vi: Entre sessions, els joves pagesos fan una pausa per recuperar forces als bars propers tot fent un glop de vi.

Una nit màgica

El ball es repeteix 4 o 5 vegades, cada vegada amb més intensitat. L'últim moment, quan finalment es crema la cua i a la plaça escolta un nou ritme musical, t'omplirà d'emoció. Els joves balladors faran una reverència individual al Sant, traient-se la gorra en senyal de respecte.

Detalls Pràctics


Data: 17 de gener a les 20h
Lloc: Plaça Francesc Pujol, coneguda com la plaça de la verdura. Tremp
Extra: Et convidaran a galetes i vi mentre gaudeixis del ball

No et perdis l'oportunitat de viure una tradició que va molt més enllà d'un simple ball. És la connexió viva amb les arrels, la comunitat i la terra.

El Pallars Jussà t'espera, vine a descobrir una nit màgica plena de cultura i tradició!