You are here

Casa Bonifaci. Museu de la Llimiana

Cultural heritage

Casa Bonifaci. Museu de la Llimiana

Casa Bonifaci. Museu de la Llimiana

Descripció

Casa Bonifaci-Museu de Llimiana ens dona a conèixer  la història de Llimiana i de la família dels Bonifaci. Aquest museu forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya ja que gran part de la seva temàtica gira entorn de  la vida de l’il·lustre metge i polític republicà exiliat Josep Bonifaci Mora.

Josep Bonifaci Mora va néixer a Llimiana el 1895. Va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencià el 1916.

S’especialitzà en aparell digestiu treballant a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. Va ser membre del Sindicat de Metges de Catalunya i milità en Estat Català. A l’esclatar la Guerra Civil s’afilià al PSUC. Va presidir la branca de professions sanitàries de la UGT i va ser director general d’Assistència Social del Govern de la República.

Metge personal de José Díaz (secretari general del Partit Comunista d’Espanya), a l’exili va exercir de metge a l’Hospital Central del Kremlin de Moscou abans d’establir-se a Tolosa de Llenguadoc, on va participar en la gestió de l’Hospital Varsòvia i des d’on va ser deportat a Còrsega, en una operació anticomunista endegada pel govern francès en el context de la guerra freda.

L’estiu de 1971 va retornar a Barcelona i es col·legià novament com a metge per exercir en aquesta ciutat. Va passar els darrers anys de la seva vida entre Barcelona i Llimiana, on va ser enterrat el dia de Sant Jordi de 1989, l’endemà de la seva mort a Barcelona.

Information

Museu Casa Bonifaci

Pl. Major, 1

25639 Llimiana

Tel.: 973 65 07 73

E-mail: ajuntament@llimiana.ddl.net

Related documents 
How to arrive