Se encuentra usted aquí

La Transhumància declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Noticias

La Transhumància declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La tradició de la transhumància ha assolit el reconeixement internacional de la Unesco que  l'ha proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Aquesta notícia va ser anunciada durant el 18è Comitè Intergovernamental a Botswana, destacant la candidatura conjunta d'Andorra i Espanya.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports d'Andorra, Mònica Bonell, ha celebrat aquesta declaració com un homenatge a una pràctica ramadera ancestral. Segons Bonell, la transhumància no només és part del patrimoni natural, sinó també del cultural andorrà, contribuint a la sostenibilitat i preservació del paisatge i la biodiversitat a Andorra.

El comitè avaluador de la Unesco ha subratllat el paper essencial dels ramaders en la documentació, transmissió i promoció d'aquesta tradició, així com l'impacte econòmic i social als països on es practica.

A les comarques dels Pallars, la transhumància de cavalls a peu continua sent una pràctica viva. Pablo Moreno de Casa Palanca guia prop de 200 animals des de Tor fins a Sant Martí de Canals per passar-hi l'hivern, recorrent 75 quilòmetres a peu, una tradició que desperta la curiositat dels veïns i que, malauradament, cada cop menys ramaders segueixen en favor del transport en camions.

A més, la Unesco ha destacat els beneficis ecològics de la transhumància, contribuint a preservar les races locals i millorar la fertilitat del terreny.
La inscripció inicial del 2019 incloïa només Àustria, Itàlia i Grècia, però finalment s’ha ampliat a: Andorra, Albània, Croàcia, Espanya, França, Luxemburg i Romania.

Font: Marta Lluvich Pallars Digital