Información y Descargas
La ruta del Dolmen de la Casa Encantada: una porta a la prehistòria al Pallars Jussà
Entre les múltiples rutes que ofereix el Pallars Jussà per gaudir de la tardor, la Ruta del Dolmen de la Casa Encantada és un viatge fascinant que ens transporta a la prehistòria de la comarca i els seus monuments megalítics. Aquest camí és el número 33 dels Camins del Jussà, comença al petit nucli de Cadolla i ens permet descobrir un dels tresors arqueològics més antics i misteriosos de la regió: el Dolmen de la Casa Encantada. A més, la ruta ofereix panoràmiques espectaculars de les muntanyes que envolten el Jussà, i la fan molt atractiva per a amants de la natura i la història.
Fitxa tècnica de la ruta
Distància: 3,2 km (només anada)
Desnivell: 550 m de pujada i 60 m de baixada
Durada: 1 h 30 min. Aprox. (només d’anada)
Dificultat: Moderada (segons el mètode SENDIF)
Com arribar-hi:
Per accedir a l'inici de la ruta, cal dirigir-se al poble de Cadolla, que es troba a prop de Senterada. Des de La Pobla de Segur, cal prendre la carretera N-260 direcció al Pont de Suert, fins arribar a Senterada. Des d'aquí, s'ha de girar a l'esquerra cap al Carrer de Sant Nicolau, i després seguir un camí asfaltat amb corbes en direcció a Burguet. A la tercera intersecció, segueix el desviament cap a Naens i Cadolla. A Naens, cal seguir les indicacions cap a Cadolla, on es pot deixar el vehicle a la sortida del poble, just abans de començar la pista que condueix cap al dolmen.
Una ruta entre la història i la natura
La ruta cap al Dolmen de la Casa Encantada ens ofereix una immersió a la prehistòria del Pallars Jussà. El camí recorre el Solà de Cadolla i la Serra de Comillini, que són terres antigues on fa milers d’anys es van establir comunitats humanes. Els primers pobladors del Pallars van deixar la seva empremta a través de les construccions megalítiques, i aquest dolmen n'és un clar exemple.
El fenomen del megalitisme al Pallars Jussà es remunta a l'època del Bronze, entre el 1.800 i el 650 aC. Aquestes estructures, com els dòlmens i menhirs, no només tenien funcions funeràries, sinó que també podrien haver servit com a fites territorials o fins i tot haver tingut un significat astronòmic. Al Pallars, molts dòlmens segueixen el patró de la cambra pirinenca, una estructura feta amb lloses verticals que sostenen una gran llosa de coberta, formant una cambra que servia per enterrar els morts.
El Dolmen de la Casa Encantada, en particular, està vinculat a la llegenda que va recollir l'escriptor Pep Coll. Segons la tradició, la Casa Encantada va ser construïda per una de les encantaries que vivien a l’Estany Obert del barranc de Pinyana. Un bon dia, aquesta encantària va decidir emprendre el camí cap a la serra amb una gran pedra damunt del cap, dues més sota les aixelles i una altra fent de davantal. Al mateix temps que carregava les pedres, també passava la filosa, treballant sense parar. Quan va arribar al capdamunt del serrat, exhausta, va morir. Les pedres que portava van quedar disposades tal com les veiem avui, formant el dolmen de la Casa Encantada.
Aquesta història màgica dona al lloc un aire misteriós i captivador, que afegeix una dimensió mítica a la seva ja fascinant història. El silenci i la tranquil·litat que s’hi respiren conviden a la reflexió, mentre imagines la força i el sacrifici de l’encantària en aquest paisatge tan imponent.
Paisatge i vistes espectaculars
A més del seu interès històric, aquesta ruta també destaca per les espectaculars vistes panoràmiques que ofereix al llarg del camí. Des de la part alta del recorregut, es poden admirar algunes de les muntanyes més emblemàtiques del Pirineu:
• Al nord-oest, apareix el majestuós Aneto, el cim més alt dels Pirineus, acompanyat per altres muntanyes com el Vallhivierna, el Corrunco de Durro, la Pica Cerví i el Port d'Erta.
• A l'est, destaca la silueta de la Torreta de l'Orri i altres cims com el Sant Corneli, els Cingles de Pessonada, el Montsec, i fins i tot les Piques de la Serra de Taús.
Els pobles que es veuen des de dalt, com Sarroca de Bellera, Xerallo i Santa Coloma d’Erdo, semblen petits punts enmig del paisatge immens. És un lloc perfecte per prendre’s el temps i gaudir de la pau que ofereix la muntanya.
Context històric del megalitisme al Pallars Jussà
El megalitisme al Pallars es va desenvolupar en diferents fases històriques, des del Neolític fins a l'edat del Bronze. Les comunitats d'aquesta època construïen aquests monuments per diversos motius, però sobretot per qüestions funeràries i rituals. En alguns casos, també els utilitzaven com a fites territorials per marcar els seus dominis, i hi ha evidències que suggereixen que algunes estructures megalítiques tenien una orientació astronòmica, ja que molts dòlmens estan alineats amb el moviment del sol.
A la comarca, alguns exemples d'aquest tipus de construccions, a més del Dolmen de la Casa Encantada, són el Serrat dels Rebolls, el Mas Pallarès i la Cabaneta del Moro, que ens recorden la importància d'aquests monuments en el paisatge cultural del Pallars.
Un pas més enllà: La Ruta del Cinquè Llac
Si després de recórrer la ruta del Dolmen de la Casa Encantada et quedes amb ganes de més, et proposem una aventura encara més gran: la Ruta del Cinquè Llac. Aquesta ruta de mitja muntanya és ideal per aquells que volen explorar més profundament el Pallars Jussà i les comarques veïnes. Amb un recorregut de 100 km distribuïts en cinc etapes, travessa pobles encantadors, paisatges de postal i indrets naturals d’una gran bellesa.
Cada etapa de la Ruta del Cinquè Llac ofereix una nova descoberta, des de l’exploració d’antigues masies fins a l’observació de la fauna i flora autòctona. A més, la ruta està perfectament senyalitzada i compta amb allotjaments rurals que ofereixen una experiència autèntica, on la gastronomia local i la calidesa de la gent del Pallars et faran sentir com a casa.
Consells pràctics
Per gaudir d’aquesta ruta amb seguretat i comoditat recorda:
• Material adequat: És recomanable portar roba i calçat còmode per fer front a les pujades i terrenys pedregosos.
• Hidratació i protecció solar: El camí no compta amb punts d’aigua potable, així que és important portar-ne suficient cal portar prou aigua i protegir-se bé del sol.
• Respecte per la natura: És important recordar que estem caminant per una zona de gran valor natural i patrimonial. Respectar el camí, no llençar deixalles i no alterar l’entorn són normes bàsiques per a garantir que aquesta bellesa es mantingui intacta per a les futures generacions.
• Època ideal: Aquesta ruta és preciosa durant tot l’any, però la primavera i la tardor ofereixen un espectacle cromàtic inigualable. A la primavera, les flors silvestres cobreixen els prats, mentre que a la tardor, els boscos es tenyeixen de tonalitats ocres i daurades. • Seguir les marques de ruta: Aquest itinerari presenta nombroses bifurcacions. És vital seguir en tot moment les fites de color groc que marquen el recorregut.
• Advertència importants: respecta el patrimoni arqueològic: Qualsevol intervenció no autoritzada en aquest espai està estrictament penada per la llei.
Així doncs, la Ruta del Dolmen de la Casa Encantada no és només una excursió per connectar amb la prehistòria del Pallars, sinó també una invitació a continuar descobrint els encants naturals i històrics d’aquesta comarca única.
• https://pallarsjussa.net/ca/patrimoni-cultural/el-dolmen-de-la-casa-encantada
• https://www.elcinquellac.com/