Vous êtes ici

Recomanació gener

Information

Recomanació gener

De ruta fins al Pui de Lleràs gaudint del Prepirineu en estat pur

Avui et portem a un lloc d’alçada des d’aquí podràs contemplar la terreta i la conca de Tremp una talaia privilegiada que forma part del repte dels 100 cims. Per aquí hi passes si fas la popular marxa de resistència  les Carenes, que se celebra a finals d’abril i uneix els pobles de Pont de Suert i Tremp.

El Pui de Lleràs amb els seu cim a 1.692 metres d'altura ofereix unes vistes panoràmiques  espectaculars que et permetran sentir l’essència del Prepirineu. vistes dels Pirineus, dels dos Montsecs i del Boumort, de tota la conca de Tremp, del pantà de Sant Antoni, a més de voltors, cingles, boscos, i a l’hivern mar de núvols. Ingredients perfectes per una aventura al cor del Pallars Jussà.

Al cim s’hi pots accedir per diversos camins del Jussà. Camins tradicionals del Pirineu que comunicaven els pobles i per on encara es fa  la transhumància.

La ruta núm. 21 de Santa Engràcia al Pui de Lleràs i la ruta núm. 25 d’Espluga a Coll de Serradell- Pui de Lleràs.  Totes dues exigents físicament  per a caminadors avesats  ja que són de 2 hores d’anada i un desnivell considerable. També et pots animar a fer-les en btt.

Característiques de la Ruta:

 Distància: 4,7 km

Alçada Màxima: 1.692 m

Desnivell Positiu: 578 m

Temps Estimat (només anada) : 1 h 55’

Dificultat Física: de Moderat a exigent

 

Avui et recomanem pujar-hi des de la Terreta una vall llunyana de Tremp que fa frontera amb l’Aragó. A molts trempolins els sembla un territori llunyà i sovint l’anomenen el far west. La vall s’anomena també la vall dels voltors ja que hi regnen aquestes aus carronyaires, entre les que destaca el trencalòs Aquí hi trobaràs silenci, rouredes singulars, pintures  rupestres de l’Edat de Bronze.

Posa't en marxa a l'Espluga de Serra. Ressegueix el costat de la pista esportiva del col·legi. Començaràs de cop la forta pujada cap al coll de Serradell, amb vistes als cingles majestuosos de la serra de Lleràs.

El camí creua boscos antics, arribant als peus de les penyes. La pujada és exigent amb còdols incòmodes. Recorda que et trobes a l’Espai d'Interès Natural de l'Alta Vall de la Terrera. Hi trobaràs plantes i ocells rupícoles com les saxífragues.

Quan arribis a la cimera és el moment de gaudir de l’amplitud de l’horitzó. gira al sud cap al coll de Serradell, i obtindràs unes panoràmiques completes de la vall de la Terreta i la serra de Sant Gervàs. Creuaràs una taca de faigs i t’endinses al bosc de Castellet, una petita joia d’aquest recorregut.

Continues carenejant amb vistes espectaculars fins a l'ascens als planells del cim de Lleràs, a 1.692 m. La recompensa és una visió única de 360º: des dels Pirineus al Montsec i del Turbón a Boumort. Voltors dansant i depèn de l’hora que hi arribis cabirols pasturant.

Pots desfer el camí o fer la ruta circular seguint les indicacions de l’app Natura local: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-lleida/rutes-senderisme-tremp/excursio-dalcada-espluga-de-serra

Una jornada dura però de pura màgia pel cor del Pallars Jussà.

 

Sabies que Tremp és el municipi més extens de Catalunya? Segur que encara hi tens molt per descobrir

 

Descarrega’t el mapa de Camins del Jussà i si els comentes a les xarxes posa el #CaminsJussà:

https://www.pallarsjussa.net/sites/default/files/senders_pallars_jussa.pdf