Activités
Comediants a Mur
MUR, Guspira del MNAC
Espectacle de Comediants que explica què va passar fa 100 anys a Mur
Per què les pintures romàniques de l'Església de Santa Maria de Mur estan al Museu de Belles Arts de Boston?
Qui va iniciar l'arrencament i la venda?
Qui va encendre l'alarma per preservar els tresors que dormien a les esglésies del Pirineu?
Com es va iniciar la col·lecció més important de pintures del romànic català que admirem avui al Museu Nacional d'Art de Catalunya?
COMEDIANTS ha creat una proposta teatral itinerant i participativa, al voltant de l'església de Santa Maria de Mur, per intentar donar resposta a les preguntes plantejades. El públic forma grups i va d’un espai a un altre, per fer-se una idea dels fets ocorreguts fa 100 anys en aquell mateix indret.
Els fets ocorreguts a Santa Maria de Mur l’any 1919 van suposar un punt d’inflexió en la preservació de l’art a Catalunya i foren determinants per a promoure la protecció de l’art sacre pirinenc. La principal conseqüència va ser la posada en marxa per part de la Mancomunitat de Catalunya de la Campanya de Salvament del Romànic català, en el marc de la qual els frescos de les esglésies del Pirineu van ser arrencats i dipositats a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). És precisament gràcies a aquesta campanya que el MNAC disposa avui en dia d’una de les millors col·leccions de pintura mural romànica a nivell mundial.