Se encuentra usted aquí

Apadrina una Roca al Geoparc Orígens: Uneix-te a la Conservació del Patrimoni Geològic

Noticias

Apadrina una Roca al Geoparc Orígens: Uneix-te a la Conservació del Patrimoni Geològic

El Pallars Jussà és molt més que paisatges impressionants, és un territori ric en història i geologia. Ara tens l'oportunitat de formar part de la conservació d'aquest patrimoni natural únic mitjançant el programa "Apadrina una Roca" del Geoparc Orígens. Aquest projecte de voluntariat, totalment gratuït, et permetrà implicar-te en la protecció i seguiment dels indrets geològics més emblemàtics de la nostra comarca.

El programa "Apadrina una Roca" va néixer l'any 2011 a Segòvia i s'ha anat estenent per tot l'Estat, incloent-hi ara els Llocs d'Interès Geològic (LIG) del Geoparc Orígens, que forma part de l'Inventari Espanyol de Llocs d'Interès Geològic (IELIG). Amb aquest programa, pots convertir-te en padrí o padrina d'un lloc geològic del nostre territori, contribuint a la seva preservació de manera activa.

Quins Llocs Pots Apadrinar al Geoparc Mundial de la UNESCO Orígens?

El Geoparc Orígens és un espai de referència per als amants de la geologia. Hi pots apadrinar indrets tan fascinants com:

El Congost de Mont-rebei: Un impressionant tall natural que travessa la serra del Montsec, oferint una visió única de l'estructura geològica de la zona.
La Conca de Tremp: Un lloc que conserva vestigis dels últims dinosaures que van habitar la Terra, amb afloraments de gran interès científic.
La font i les toves calcàries de Rivert: L'aigua que brolla ha creat al llarg de milions d'anys unes espectaculars cascades de tova calcària, una roca blanca i porosa. Aquesta aigua prové d'un sistema de coves subterrànies a la Serra de Lleràs.
El jaciment de Icnites d'Orcau: Un espai on es poden observar petjades de dinosaures que van viure-hi fa milions d'anys.
Els Estanys de Basturs: Dos llacs d'origen càrstic, envoltats de llegendes i amb un paisatge captivador que canvia amb les estacions.

Com Funciona el Programa?

Apadrinar una roca és molt senzill i no té cap cost. Simplement, has de seleccionar el lloc d'interès geològic que vols apadrinar, ja sigui perquè et desperta curiositat, perquè és a prop del teu poble o simplement perquè t'agrada. A partir d'aquí, es tracta de comprometre's a vetllar per la seva conservació i informar sobre qualsevol incidència que puguis observar-hi, com ara erosió, danys o qualsevol altre tipus de perill.

A més, hauràs de visitar el lloc apadrinat com a mínim una vegada a l'any i compartir amb els responsables del programa l'estat de conservació del LIG. El teu compromís ajudarà a protegir aquest patrimoni geològic per a les generacions futures.

Què Rebràs a Canvi?

A més de la satisfacció personal de contribuir a la preservació del nostre patrimoni natural, rebràs un diploma en reconeixement a la teva tasca. També estaràs al corrent de les activitats, xerrades i cursos que s'organitzin per a voluntaris com tu.

Si vols formar part d'aquesta iniciativa, només cal que visitis la pàgina web de l’Instituto Geológico y Minero de España. Has de seleccionar el teu Lloc d’Interès Geològic preferit que vols apadrinar i omplir un formulari de registre molt senzill.

https://www.igme.es/patrimonio/ApaUnaRoca/regla.htm

Apadrina una roca i converteix-te en un guardià del patrimoni geològic del Pallars Jussà i el Geoparc Orígens!

Galeria d'imatges