Se encuentra usted aquí

Un estiu ple d'estrelles al Pallars Jussà: perseids i molt més

Noticias

Un estiu ple d'estrelles al Pallars Jussà: perseids i molt més

Un dels espectacles naturals més meravellosos que hi ha és contemplar una pluja d'estels, i si es fa en un entorn privilegiat com el Pallars Jussà, l'experiència es torna inoblidable. A l'agost, la comarca es transforma en un autèntic escenari celestial, oferint als visitants l'oportunitat de gaudir d'un dels fenòmens astronòmics més fascinants de l'any.

Un mar de focs artificials naturals

Les pluges d'estels es produeixen quan la Terra xoca amb núvols de deixalles còsmics, anomenats meteoroides, al llarg de la seva òrbita al voltant del Sol. Aquests petits fragments s'incineren a l'atmosfera terrestre, creant els lluminosos estels fugaços que tant ens enamoren. Al Pallars Jussà és una comarca rural, allunyada de la contaminació lumínica de les ciutats, per tant, aquí les condicions per observar-los són immillorables. De fet, la comarca compta amb 2 certificacions de "Cel Starlight", al Montsec i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (que inclou a tota la Vall Fosca). Aquest reconeixement internacional acredita la qualitat excepcional del seu cel nocturn.

Les pluges d’estels són fenòmens cíclics que es van repetint al llarg de l’any. Aquest 2024 encara et queden bones ocasions per contemplar-les:

Delta Aquarides: 12 de juliol a 23 d'agost (Màxim: 31 de juliol)

Perseides: 17 de juliol a 24 d'agost (Màxim: 12 d'agost)

Dracònides: 6 a 10 d'octubre (Màxim: 8 d'octubre)

Orionides: 2 d'octubre a 7 de novembre (Màxim: 21 d'octubre)

Leònides: 6 a 30 de novembre (Màxim: 17 de novembre)

Gemínides: 4 a 17 de desembre (Màxim: 14 de desembre)

Úrsides: 17 a 26 de desembre (Màxim: 22 de desembre)

Els Perseids: la cita més esperada de l'estiu

Un dels moments més esperats de l'any té lloc a mitjans d'agost, quan la pluja de meteors dels Perseids arriba al seu apogeu. Popularment conegudes com les "llàgrimes de Sant Llorenç", aquestes pluges d'estels poden generar fins a 110 meteors per hora en el seu punt àlgid. La seva intensitat, juntament amb les agradables temperatures nocturnes d'estiu, les converteixen en un espectacle inoblidable.

Curiositats que brillen amb llum pròpia

Sabies que la majoria dels meteoroides que cremen a la nostra atmosfera tenen la mida d'un gra de sorra? O que la velocitat a la qual ho fan pot arribar als 200.000 km/h? Aquestes dades ens donen una idea de la immensitat i l'energia que es despleguen en aquestes pluges d'estels.

Informació pràctica per a una experiència inoblidable

Per gaudir al màxim de les pluges d'estels al Pallars Jussà, el més important és triar un lloc ben fosc allunyat de la contaminació lumínica. Un camp, una muntanya o una zona rural amb poca il·luminació artificial seran perfectes. Assegura't d'anar ben abrigat, ja que les nits d'agost a la muntanya poden ser fresques, i porta alguna cosa per estirar-te còmodament mentre contemples el cel. Si vols aprofundir en l'observació, pots portar prismàtics o un telescopi petit.

3 experiències per connectar amb el cosmos:

Si prefereixes que t’ho expliquin aquí van les nostres propostes

1 - Observació astronòmica al Parc Astronòmic del Montsec: situat a Àger, molt a prop del Pallars Jussà, aquest parc ofereix una programació d'activitats ideal per conèixer els secrets de l'univers i gaudir de la observació del cel nocturn a través de telescopis professionals. Pots reservar la teva entrada aquí.

2 - Observació del Cel nocturn amb el Kike Herrero, astrofísic de Celístia que t’ajuda a descobrir l’Univers sota un dels millors cels del món, tot recorrent constel·lacions, nebuloses i galàxies a través del telescopi. Consulta l’agenda d’aquest agost el trobaràs el dia 2 a Toralla, el 13 al pla de toveria de Sallente a la Vall Fosca. Cal inscripció al 973 66 30 01, i el 16 a Serradell.

3 - Senderisme nocturn sota la lluna plena: Descobreix els paisatges del Pallars Jussà sota la llum de la lluna i les estrelles en una ruta de senderisme nocturna guiada. Una experiència única per connectar amb la natura i gaudir de la tranquil·litat de la nit. Amb piritrek ( +34 680 239 423) www.piritrek.com