Vous êtes ici

Nova col·laboració per recuperar la memòria històrica de la població civil vora el front del Pallars Jussà

Nouvelles

Nova col·laboració per recuperar la memòria històrica de la població civil vora el front del Pallars Jussà

memòria històrica

La guerra civil com a esdeveniment històric rellevant del nostre passat més recent ha esdevingut un focus d'interès per a la societat en general. El Pallars Jussà conserva un patrimoni excepcional en relació a aquest episodi, tant en l'arqueologia bèl·lica abundant, molt ben conservada i dispersa en el conjunt del seu territori, com en els seus nuclis i poblacions. És, doncs, una realitat que actualment l'existència d'aquest patrimoni atrau al turisme de caire “històric” i a les persones interessades en conèixer els escenaris emblemàtics d'aquells fets.

Al Pallars Jussà aquest patrimoni ha estat objecte de diversos projectes i actuacions impulsades des del Consell Comarcal del Pallars Jussà amb l’ajut del Memorial Democràtic de Catalunya. Fins ara s’havien centrat en els testimonis i els escenaris bèl·lics del Front del Pallars, però no podem oblidar que els fets bèl·lics i militars van tenir una dimensió de caràcter més civil que també va deixar la seva petjada en els pallaresos que van viure aquells esdeveniments. Ens referim a la memòria sobre escenaris directament relacionats amb els fets de la guerra, però situats fora del front de batalla.

L’any 2020 s’ha fet un treball de recerca dels indrets de refugi i amagatall durant la Guerra Civil finançat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Memorial Democràtic de Catalunya i promogut pel Consell Comarcal del Pallars Jussà que ha permès classificar 18 llocs de refugi antiaeri, 23 amagatalls per persecució religiosa/ideològica, 8 amagatalls per evasió/deserció, 7 amagatalls per la entrada de les tropes nacionals i 2 refugis per combats al front.

(https://www.pallarsjussa.net/ca/patrimoni-cultural/refugis-i-amagatalls-...)

Aquests escenaris continuen vius en la memòria d'un conjunt significatiu de pallaresos i pallareses que van ser nens-adolescents i joves durant els anys del conflicte i el testimoni dels quals no ha estat encara objecte d'una recerca específica. Enguany, gràcies a l’ajut sol·licitat al Memorial Democràtic de Catalunya, fruit del projecte “La memòria dels altres escenaris de la guerra. La vida de la població civil a la vora del front”, tindrem la possibilitat de recollir la seva experiència i ens permetrà, d'una banda completar el nodrit compendi de memòria oral de la guerra del que disposem al nostre territori i, d'altra banda, ens aportarà informació per a definir en el futur noves rutes temàtiques fora del front de guerra, especialment en els principals nuclis urbans i al voltant de les poblacions.