Vous êtes ici

L’ofici de raier, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Nouvelles

L’ofici de raier, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Els Raiers de la Noguera Pallaresa ja són Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Una decisió presa per la Unesco el passat 1 de desembre durant la 17ª sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del patrimoni celebrada a Rabat (Marroc). Des de la Pobla de Segur, s’ha viscut amb eufòria i orgull una jornada molt esperada.

L’organisme mundial reconeix així la feina feta per aquesta candidatura, una tasca que es va iniciar fa 12 anys.

La candidatura es va presentar conjuntament entre 6 països: Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya i va ser subscrita per una quarantena d’associacions raieres, entre les quals la poblatana. El reconeixement de la UNESCO posa en valor la feina dels avantpassats raiers, i la festa que rememora aquest ofici perdut, que consistia en transportar pel riu la fusta dels boscos del Pirineu fins al mar.

Els raiers de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol, i els del Coll de Nargó (l'Alt Urgell), creuen que la decisió de la Unesco ajudarà a preservar la memòria d’aquest ofici, alhora que significa un homenatge a totes les persones que durant anys van destinar la seva vida al transport fluvial de la fusta.

Des de l’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, estan disposats a acceptar la "responsabilitat" que aquest reconeixement significa. Per això, aprofitaran per donar a conèixer aquesta tradició i ampliar la festa més popular del municipi. La idea és convertir la diada dels raiers en un petit festival combinant esports, música i tradició per atraure a un públic més familiar.