Vous êtes ici

Tremp acull el festival Elektra per celebrar la història hidroelèctrica del Pallars Jussà

Nouvelles

Tremp acull el festival Elektra per celebrar la història hidroelèctrica del Pallars Jussà

Els pròxims 27, 28 i 29 de setembre, Tremp es convertirà en l'escenari d'un nou esdeveniment cultural: el festival Elektra, la festa de la llum i l’aigua. Aquesta celebració no només vol commemorar la història, sinó també posar en valor un dels episodis més transformadors del Pallars Jussà: l’arribada de La Canadenca, l’empresa que, a principis del segle XX, va impulsar la construcció de les infraestructures hidroelèctriques que van canviar la fesomia de la comarca i van contribuir de manera decisiva a la modernització de Catalunya.

Un salt en el temps: de la revolució industrial a la dinamització cultural

El festival Elektra pretén transportar els visitants a una època on el Pallars bullia d’activitat. Amb la construcció de l’embassament de Sant Antoni i la central hidroelèctrica de Talarn, la comarca va experimentar una transformació profunda. Tremp, per la seva proximitat a les obres i el seu rol com a centre de serveis, es va convertir en l'epicentre d'aquesta aventura industrial, i també en un testimoni dels canvis socials i econòmics que l’acompanyaven.

El festival busca recuperar aquests fets, oferint un espai on història i cultura es donen la mà per crear un producte turístic de qualitat. Aquesta primera edició, organitzada per l’Ajuntament de Tremp i l’Associació Pirineus.Watt, aspira a consolidar-se com una cita anual que posi en valor el patrimoni material i immaterial d’aquests fets.

Un programa divers i per a tots els públics

Elektra vol arribar a tothom: als trempolins i trempolines però també als visitants i turistes, de qualsevol edat i condició. Per això, el festival oferirà una programació variada, combinant activitats lúdiques, formatives i culturals.

Els assistents podran gaudir d’espectacles teatrals de la mà de comediants, concerts al carrer, recreacions històriques, monòlegs i xerrades divulgatives que explicaran els fets més destacats de l’època. També s’organitzaran tallers i jocs per als més petits, pensats per acostar-los al món de l’electricitat i la llum, així com visites guiades als indrets més emblemàtics del llegat hidroelèctric del Pallars.

Una celebració amb visió de futur

Elektra no només és una festa per recordar, sinó també una aposta per fomentar l’interès per la història entre les noves generacions. El festival vol implicar les escoles i els centres educatius de la comarca, oferint-los una oportunitat per conèixer de prop el seu patrimoni i entendre la importància de preservar-lo. La rememoració de l’arribada de La Canadenca es presenta així com una eina de construcció comunitària, que uneix passat i present per encarar els reptes del futur.

Amb Elektra, Tremp s’erigeix com a guardià d’un patrimoni històric que va més enllà de les seves fronteres, recordant-nos que la història és viva i que, pot seguir il·luminant el nostre camí.

Les entrades es podran aconseguir a la web d’entrapolis i el programa definitiu el trobareu a la web de l’Ajuntament de Tremp ben aviat.