Vous êtes ici

500 racions servides a la tradicional Guixa d'Isona

Nouvelles

500 racions servides a la tradicional Guixa d'Isona

Un any més aquesta població ha tornat a celebrar La Guixa, la festa popular centenària dels dimarts de Carnaval. Al dinar popular celebrat a la plaça de l’Ajuntament s'han servit més de 500 racions d'aquesta tradicional escudella, preparada amb els ingredients recollits casa per casa durant La Plega, que va tenir lloc el passat dissabte 18 de febrer.

Des de l’antiguitat la gastronomia catalana ha estat marcada per les celebracions i les festes, el carnaval s'associa amb menjar gras i proteínic: llardons, ous, botifarra, la matança del porc i sobretot l’escudellada, ranxo o guixa que té lloc a diferents pobles del Pallars Jussà i que en pobles com Isona, s’ha acabat convertint en una autèntica festa gastronòmica.

Tradicionalment les cases donaven els ingredients que formaven part d’aquesta menja; fideus, carbassa, patates, mongetes, cigrons, tocino... encara que avui en dia sol ser una aportació econòmica.

Aquest any, com a novetat, la comissió de La Guixa ha organitzat un concurs de "pickups" decorades i els acompanyants disfressats, dotat amb un premi de 100 euros. Tots junts han fet la rua per les cases del poble i en acabar, per recuperar forces, s’ha fet una xocolatada popular al Poliesportiu.

De fet, la comissió de la Guixa treballa de valent, ja des del mateix dissabte, per tal que tot surti a la perfecció, els calders es netegen, es preparen els ingredients amb la col•laboració de veïns i veïnes que van anar a pelar patates, triar carbasses, netejar cigrons i mongetes... Es comença a preparar el caldo i el sofregit per l’endemà...

A primera hora de dimarts, cap a les vuit del matí, es comença a encendre foc de llenya pels calders i poc a poc van bullint els ingredients pels 24 calders que es preparen cada any. La zona dels calders ha estat acompanyada en tot moment pel rei Carnestoltes i pels nens i nenes de l’escola Aeso amb les seves disfresses, qui han fet una actuació per animar l’ambient.