You are here

Els fons europeus claus en el desenvolupament local i de projectes turístics al Pallars Jussà

News

Els fons europeus claus en el desenvolupament local i de projectes turístics al Pallars Jussà

La taula sectorial de Turisme del Pallars Jussà destaca les inversions que s’han dut a terme durant el 2022 així com les previstes per al 2023 com el projecte “La Pobla de Segur: Natura i turisme actiu sostenible” que comptarà amb una inversió de 2 milions d’euros, bona part provinents del fons Next Generation

A La Taula sectorial de turisme del Pallars Jussà, celebrada la setmana passada, hi van participar empresaris turístics de les associacions Marques de Pastor i APAT (Associació de Professionals de l’Àmbit Turístic del Pallars Jussà), representants del Consell comarcal i dels municipis de la Pobla de Segur, Tremp, Isona, Salàs de Pallars i la Torre de Capdella així com del Geoparc Orígens i de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, en total 17 agents turístics del Pallars Jussà.

Els integrants de la taula van coincidir en destacar que el balanç de 2022 posa de manifest que els fons europeus han estat fonamentals en el finançament de les noves inversions i infraestructures que s’han dut a terme a la comarca i que seran útils tan per al desenvolupament local com per al del turisme.

L’alcalde de la Pobla, Marc Baró va presentar a la taula les 13 actuacions del projecte “La Pobla de Segur: natura i turisme actiu sostenible“, que es preveuen executar en els propers tres anys. Un projecte ambiciós que implica una transformació urbanística amb nous equipaments i infraestructures públiques per aconseguir “obrir el municipi al riu”. En aquest sentit, va destacar les dues passarel•les, una sobre el riu Flamisell i l’altra sobre el riu Noguera Pallaresa, la millora de la cua del pantà de Sant Antoni amb nous espais d’ús públic com un moll per embarcacions, un moll flotant i la creació d’una platja fluvial com a zona de bany.

Durant la trobada l’oficina de turisme comarcal va presentar les dades de pernoctació del 2022, que durant l’estiu es van incrementar un 75% respecte el 2021. Alhora que es van repassar algunes accions que es duran a terme aquest 2023 mitjançant el projecte Treball a les Comarques, com ara l’impuls al turisme de bici de muntanya i la millora de l’oferta dels establiments o la promoció del Pallars Jussà com a destí turístic per als aficionats a aquest esport. També es preveu donar assistència tècnica les associacions empresarials de l’àmbit turístic i comercial per reforçar-les i dotar-les d’una gestió més eficient.

D’altra banda la taula també va analitzar actuacions realitzades com la creació de la via verda que uneix la Pobla de Segur i Cellers o la rehabilitació de les antigues escoles de Pessonada, dins del programa “Foment del patrimoni natural d’interès turístic al Pallars Jussà”. I també altres com la recuperació de les antigues Adoberies de Tremp o la remodelació del Museu d’Isona dins el programa “Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística”. Aquests dos programes estan cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 amb aportacions dels ajuntaments de la comarca i de la Diputació de Lleida.

Finalment, el Geoparc Mundial de la UNESCO Orígens va exposar també algunes les accions realitzades per l’entitat, que segueixen l’estratègia de convertir el territori en un museu a l’aire lliure gràcies a experiències immersives o la creació de la marca Geobike, entre altres.

La taula de turisme se celebra des del 2013 i serveix com eina per facilitar la col•laboració público-privada i posar en comú les tasques fetes des del sector públic per tal de facilitar el debat i la planificació d’actuacions futures en l’àmbit turístic.