You are here

El Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç (CIAC) i les Botigues Museu de Salàs de Pallars continuen essent un referent cultural

News

El Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç (CIAC) i les Botigues Museu de Salàs de Pallars continuen essent un referent cultural

El Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç (CIAC) i les Botigues Museu de Salàs de Pallars (Pallars Jussà) continuen essent un referent dins el panorama cultural de la província de Lleida, en general, i del Pirineu en particular. Així ho demostra el nombre de visitants que durant l’any 2016 van passar per les seves instal·lacions: 10.303 persones per les exposicions permanents, les Botigues Museu de Salàs, i, si afegim a més els visitants de l’exposició temporal, Àlbum de la Gran Guerra. 1914., fan un total de 10.422 persones; la qual cosa la situa en un dels primers llocs de les infraestructures museístiques culturals de la província de Lleida (en primer lloc es situaria el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí), segons el llistat de visitants dels museus registrats per Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, comparable amb la vil·la romana dels Munts, d’Altafulla; el Parc Neolític de la Draga, de Banyoles; el museu del Ciment Asland, de Castellar de N’Hug o el museu de la Pell, d’Igualada.
El CIAC i les Botigues Museu són un conjunt d’espais dedicats a rememorar l’antic comerç i la publicitat comercial a partir de l’ambientació d’espais i la realització d’exposicions monogràfiques. Des de l’any 2005 l’ajuntament de Salàs ha gestionat els espais museïtzats que un particular de la població va començar a dissenyar com a hobby i com a eina didàctica, presidits per una botiga d’ultramarins i colonials, una barberia i un bar. Posteriorment aquest particular, sense cap tipus de subvenció, va anar adquirint diferents locals i els va omplir fins aconseguir una sèrie de botigues úniques en la geografia catalana i peninsular. Actualment la col·lecció inclou una farmàcia, un estanc, una merceria, una impremta i un quiosc de premsa.

El CIAC, per la seva part, va obrir les portes l’any 2007, i pretenia ser una eina complementària a les botigues: la realització d’exposicions monotemàtiques pretenia ensenyar i difondre la història, més que dels productes que exposava, de les persones i de la vida quotidiana d’aquells que els van fer servir. Això, acompanyat de tallers i aules didàctiques obertes a tots els escolars, feien del CIAC no només una sala d’exposicions sinó també un espai educacional únic. Des de la seva inauguració s’hi van portar a terme exposicions sobre la manera de matar mosques, sobre la mitja i l’alliberament personal de la dona, sobre l’emigració, sobre les llaunes, sobre el modernisme, etc., fins a l’exposició que es pot veure en l’actualitat: un recorregut per la història més emotiva i humana de la I Guerra Mundial a partir de textos literaris i periodístics i del fil conductor del cromos que regalaven diferents marques de xocolata. Aquesta exposició, que es va inaugurar a principis d’agost de l’any 2014, coincidint amb el centenari de l’inici de les hostilitats, inicialment tenia prevista la seva permanència fins a finals de 2015, però diferents circumstàncies han fet que s’hagi decidit allargar-la en paral·lel amb la contesa, la qual cosa farà que es pugui visitar fins a l’11 de novembre de 2018, data del centenari de finalització de la guerra.

Si bé la visita a les exposicions del CIAC és lliure, molts centres educatius opten per realitzar una aula didàctica, coincidint amb el temari de secundària, a l’igual que molts centres de primària opten per visitar les botigues com a recurs per a explicar el pas del temps i el passat recent. Aquest caire didàctic ha fet que durant el passat any 2016 s’incrementés el volum d’escoles i centres educatius que van visitar les instal·lacions. Aquests van suposar un 8,5% del total de visitants. Entre les escoles i instituts cal destacar les de primària de la comarca del Pallars Jussà, incloses dins el Pla Comarcal d’Educació, les de secundària del Pallars Sobirà i un excepcional nombre de centres educatius de Barcelona, corona metropolitana i província, molts d’ells canalitzats a partir de l’Entorn d’Aprenentatge de Tremp.

En quant a les Botigues Museu, aquestes només es poden visitar mitjançant el servei de visites guiades que ofereix l’Ajuntament. Aquest servei és fixe (a excepció de les festes de Nadal, Setmana Santa i les vacances estivals, el qual s’amplia), els divendres (18,00 h), els dissabtes (10,00 h, 12,00 h i 16,30 h) i els diumenges i festius (10,00 h i 12,00 h), i s’està avaluant la possibilitat d’ampliar-lo aquest any 2017 a dimarts i dijous a les 12,00 h, per donar més servei al turista durant els mesos de poca oferta cultural comarcal. La resta de la setmana només es poden visitar a partir de la contractació d’un guia, la qual realitzen bàsicament grups concertats. Aquests, que acostumen a ser més actius durant els mesos de primavera i tardor, suposen aproximadament un 30% del volum de visitants, un 18% d’ells relacionats amb la iniciativa turística “Tren dels Llacs” (un 5% del total).

Pel que fa a l’afluència de visitants per trimestres durant el passat any 2016, el menys actiu va ser el primer, amb un 11,23% del total de visitants, degut també, en certa manera, pel tancament temporal anual que es fa de les instal·lacions durant el mes de gener. Pel que fa als altres trimestres, l’afluència ha estat molt igualada (28,85% el segon, 29,82% el tercer i 30,10% el quart): el segon i el quart amb molta afluència de grups organitzats i el tercer, coincident amb els mesos d’estiu, per l’ampliació de l’horari del servei de visites guiades. En quant a la procedència dels visitants es pot dir que la major part provenen de l’àmbit català, especialment de la província de Barcelona. En segon lloc la província de Lleida, seguida de Girona i Tarragona. Els valencians, els baleàrics i els aragonesos els seguirien, però de molt lluny; dins de la península també tenim visitants de Madrid, d’Andalusia, i fins i tot, de les Illes Canàries. Per finalitzar els estrangers, són bàsicament francesos i holandesos, encara que també han vingut grups d’intercanvi escolars belgues i alemanys, i algun italià, anglès o americà. A més, ens han visitat mitjans de comunicació, tant escrits com audiovisuals, bloggers, touroperadors, tècnics en turisme i tècnics del projecte Geoparc de diverses nacionalitats tanmateix. Relacionat amb la provinença dels visitants, hem d’esmentar que el CIAC ofereix la possibilitat de contractar les visites en català, castellà, anglès, francès i neerlandès.

Per finalitzar cal dir que tant les Botigues Museu com el CIAC es financen només gràcies a la venda d’entrades i l’aportació municipal, la qual cosa no ha estat exempta de crítiques per part de molts veïns de Salàs, sense cap ajut de les institucions supracomarcals. Malgrat això el CIAC i les Botigues Museu han situat dins el mapa cultural un petit municipi català de poc més de 350 habitants.